מערכת השתן מטפלת בניקוי וטיהור הדם מרעלים, כאשר נוזל השתן נושא פסולת וחומרים רעילים אל מחוץ לגוף. בריחת שתן מתרחשת כאשר מנגנוני הסגירה והוויסות של מערכת השתן משתבשים.
כשליש מן הנשים שעברו את גיל 40 סובלות מהבעיה, וכעשרה אחוז מתוכן סובלות מבריחת שתן חמורה המשבשת את חיי היומיום שלהן. לבריחת שתן מספר מענים טיפוליים, וחשוב להתאים לכל אישה את הטיפול המתאים לה.
אבחון בריחת שתן
בכדי להתאים את הטיפול הנכון יש לאבחן את הבעיה ואת חומרתה. בריחת שתן נחלקת לשני סוגים עיקריים:
- דליפת שתן במאמץ – היחלשות של שרירי רצפת האגן מפחיתה את יעילות מנגנוני הסגירה והפתיחה של השלפוחית, והתוצאה היא בריחת שתן לא רצונית. בדרך כלל מופיעה בריחת שתן אצל נשים בעקבות מאמץ, עיסוק בספורט, צחוק. תופעה זו אופיינית יותר לנשים, במיוחד נשים לאחר לידה או נשים בגיל הבלות.
- בריחת שתן בדחף – בריחת שתן בלתי רצונית, המלווה בתחושת דחיפות למתן שתן, מתן שתן לעתים קרובות, כולל במהלך הלילה. אופייני לנשים מבוגרות, נובעת מהתכווצויות לא מבוקרות של שלפוחית השתן. הסיבה להתכווצויות אינה ידועה.
אצל נשים מבוגרות קיימות גם תופעות של דליפת שתן כתוצאה מבעיות רפואיות כמו סוכרת ומחלות לב.
בריחת שתן אצל גברים
גם בקרב גברים בריחת שתן היא תופעה נפוצה, אם כי אולי פחות מדוברת. הסיבות לבריחת שתן אצל גברים כוללות בין השאר ערמונית נפוחה, ניתוח בערמונית, עודף משקל,ובעיות רפואיות כמו שבץ, סוכרת, טרשת נפוצה, אלצהיימר ופרקינסון. אצל גברים, בריחת או דליפת שתן אופייניות לגילאים מבוגרים יותר.
שיטת טיפול
קיימות מספר דרכי טיפול בבריחת שתן אצל נשים, ויש לבצע אבחון קפדני מראש בכדי לקבוע מה הטיפול שיתאים למקרה שלך.
- פיזיותרפיה – כאשר מדובר בבעיה שאינה מאוד חמורה, ונובעת מחולשה של שרירי רצפת האגן, מומלץ לקבל טיפול ואימון פיזיותרפי בכדי לחזק את השרירים. זהו טיפול מתאים עבור נשים אחרי לידות או נשים בגיל המעבר, שחיזוק רצפת האגן ישפר את איכות חייהן במספר אופנים. תרגול שרירי רצפת האגן צריך להיות מונחה על ידי אדם מוסמך ומוכשר לכך, שכן תרגול לא נכון יכול לגרום לך נזק.
- תרופות מרגיעות לשלפוחית רגיזה – מי שסובלת משלפוחית פעילה יתר על המידה, המריצה אותה לשירותים בתדירות גבוהה במהלך היממה כולה, יכולה ליטול תרופות המרגיעות את התכווצויות השלפוחית.
- אורח חיים – הפחתת לחץ, הימנעות מצריכת טבק וקפאין, ושמירה על משקל תקין יסייעו להפחתת החומרה של בריחת שתן. בנוסף ניתן להשתמש בפדים מיוחדים שיספגו שתן שברח שלא במועד.
- BTL EMSELLA – כסא הפועל בטכנולוגיה מיוחדת המעוררת מחדש את שרירי רצפת האגן ומחזקת אותם. במהלך הטיפול יכולה להופיע תחושת עקצוץ בשרירי רצפת האגן, אך הטיפול אינו אמור לכאוב. את הטיפול מתאימים אישית לכל אישה, והוא אורך בדרך כלל סדרה של 6 מפגשים בני 30 דקות, בתדירות של שני טיפולים בשבוע. מדובר בטיפול חדשני ויעיל, שאינו פולשני כמו ניתוח, אך משיג תוצאות שישפרו את איכות חייך.
- ניתוח – כאשר בריחת השתן פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים, ניתן לבצע הליך כירורגי למניעת דליפת השתן.
למידע נוסף על הטיפול בבריחת שתן